sobota 5. března 2011

Pečení je radost.

 Dnes na téma "Skořicoví šneci".

Doufám, že tímto článkem (a samozřejmě i dalšími z této snadsebrzyrozrostlé rubriky) potěším Terezku a Janču s Jestřábem, protože oni pořád vytváří nějaké kuchyňské hodnoty :))
Recept je z kuchařky, kterou jsem dostala k Vánocům (neboť "teď prý pořád něco tomu svýmu vařim, tak ať to vařim pořádně" :)). Gramáž zůstala stejná, ingredience byly lehce pozměněny. Nejlepší na tom receptu je to, že v něm jsou jen 3 lžíce cukru. Není to přeslazený cumel a stejně je to ňamka :)

Doba přípravy:
kynutí 40 + 30 minut, pečení cca 20 minut

Na těsto budeme potřebovat:
230 g hladké mouky (původně bílá chlebová mouka)
špetka soli
půl balíčku droždí (může být sušené)
25 g změklého másla/tuku na pečení
1 rozšlehané vejce
125 ml ohřátého mléka
(+ javorový sirup na úplný konec)

Prosejeme mouku se solí do mísy. Přidáme droždí a na kousky nakrájené máslo. Máslo zapracujeme do mouky, aby vznikla jakoby hodně hrubá žmolenka. Přilijeme mléko a vejce a vytvoříme těsto. Pokud je moc lepkavé, přidáme polohrubou mouku.
Těsto v míse mírně zaprášíme moukou a necháme pod utěrkou asi 40 minut kynout na teplém místě.

V průběhu kynutí si připravíme "náplň". Budeme na ni potřebovat:
50 g změklého másla/tuku na pečení
3 lžíce cukru (původně hnědý cukr)
3 lžičky skořice
rozinky

Změklé máslo utřeme s cukrem a skořicí do pěny.

Po vykynutí těsto lehce propracujeme na pomoučeném válu (kupodivu se už nelepí) a válečkem z něj vyválíme něco, co alespoň vzdáleně připomíná obdélník. Půjde to těžko, protože těsto má tendenci k sobě zase "popolézat" zpátky.
Na placku natřeme stěrkou máslovou náplň a posypeme rozinkami.
Vytvoříme roládu. To zas naopak jde docela lehko, těsto se nelepí a drží tvar (když už ho donutíme, aby nějaký mělo). Z rolády nakrájíme kousky cca 1,5 cm vysoké, rozložíme na plech s pečicím papírem a necháme ještě asi půl hodiny kynout.
Elektrickou troubu předehřejeme na 190°C a šneky do ní dáme péct zhruba na 20 minut.
Pokud jsou šneci zlatí a krásně voní, vyndáme je z trouby a přelijeme javorovým sirupem (myslím, že by šel nahradit dost dobře medem). Necháme trochu vychladnout...a pak je sníme naposezení! :) Protože je to fakt strašně dobrý!

Žádné komentáře:

Okomentovat